Generalități,
semne și simptome

Cataracta reprezintă opacidfierea lentilei naturale a ochiului, cristalinul. De regulă, ea este determinată de înaintarea în vârstă, dar poate apare și din alte cauze, ce vor fi discutate mai jos. În stadiile incipiente, afectează puțin sau deloc vederea.

Pe măsură ce înaintează, cataracta determină o scădere progresivă a vederii. Atunci când vederea scăzută interferă cu calitatea vieții dumneavoastră (vă împiedică să desfășurați activități uzuale), este posibil să fie nevoie să vă operați de cataractă.

Semnele și simptomele date de cataractă includ:

  • Vedere încețată
  • Vedere din ce în ce mai proastă noaptea
  • Disconfort sau vedere proastă la lumini puternice (soare, faruri)
  • “Halouri” în jurul luminilor
  • Ochelarii de vedere nu se mai potrivesc, nu vă mai ajută să vedeți clar
  • Estomparea culorilor.
  • Pacientul vede dublu cu un singur ochi (diplopie monoculară).

Factorii de risc pentru apariția cataractei sunt reprezentați de vârstă, fumat, obezitate, diabet, intervenții chirurgicale oculare preexistente, administrarea prelungită a unor medicamente (precum corticosteroizii), consumul cronic de alcool, traumatisme oculare.

Pacientul cu cataractă avansată

Pacientul cu cataractă avansată pe ambii ochi are un handicap major în a se orienta, vede extrem de puțin (uneori doar lumini și umbre), ceea ce îl face să fie trist, abătut, nemulțumit de calitatea vieții sale.

De cele mai multe ori, pacienții sunt aduși de către membrii familiei, care observă mult prea târziu că ei nu se mai descurcă și abia atunci îi programează la un consult. În ultimul timp, observăm apariția cataractei la vârste din ce în ce mai mici.

Nu există picături sau medicamente care sa oprească sau să inverseze evoluția cataractei. Când cataracta este suficient de avansată, se recomanda intervenția chirurgicala. Mai multe informații despre operația de cataractă gasiți aici

Daca Aveti Intrebari, Ne Puteti Contacta La 0725 216 409