Lipsă de aliniere între axele optice

Strabismul reprezintă o lipsă de aliniere între axele optice ale celor doi ochi. În alte cuvinte, pacienții cu strabism privesc la un obiect cu un ochi, în timp ce ochiul celălalt este deviat. Strabismul poate fi constant sau intermitent. El poate afecta un ochi (strabism unilateral) sau ambii ochi (strabism alternant).

Deviația ochilor

Pentru a preveni vederea dublă ce ar putea fi cauzată de lipsa de aliniere a axelor oculare, creierul ignoră informația vizuală de la ochiul deviat încă din copilărie, ceea ce duce la o ambliopie a ochiului respectiv (“ochi leneș”).

Cel mai evident semn al strabismului este deviația unui ochi.

Cand deviația este mare și evidentă, strabismul se numește cu unghi mare de deviație. Această formă de strabism nu dă dureri de cap sau discomfort ocular deoarece creierul nici nu încearcă să compenseze deviația și să alinieze globii oculari. Tot din această cauză ochiul deviat are, de regulă, o ambliopie mare sau severă.

Strabismele cu unghi mic de deviație au probabilitate mai mare să determine simptome disruptive vizuale: dureri de cap, discomfort ocular, oboseală la citit. Și această formă de strabism poate determina ambliopie în anumite condiții.

Strabismul la copii si tratamentul strabismului

Strabismul la copii

Nou-născuții pot avea strabism intermitent deoarece sistemul lor vizual nu este complet dezvoltat încă, dar acesta dispare pe măsură ce copilul crește și analizatorul vizual se maturează.

Singura metodă eficientă de a descoperi strabismul este controlul oftalmologic periodic al copilului dumneavoastră. Cu cât este descoperit mai precoce (la o vârstă mai mică), cu atât cresc șansele de reabilitare vizuală și cu atât rezultatele sunt mai bune.

Tratamentul strabismului

Tratamentul strabismului depinde de severitatea afectării și de vârsta copilului/pacientului: în unele cazuri corecția optică cu ochelari cu/fără ocluzie poate fi suficientă, în alte cazuri poate fi nevoie de operație de strabism. Studiile au dovedit că exercițiile ortoptice au o eficiență foarte scăzută pentru corecția strabismului.

Protejează-ți vederea și calitatea vieții

În Centrul Oftalmologic Optic Art efectuăm consultații pentru copii și adulți cu strabism. Pentru informații și programări, ne puteți contacta la numerele de telefon afișate pe site, de luni până vineri intre 10 și 18.

Daca Aveti Intrebari, Ne Puteti Contacta La 0725 216 409